Nieuwsblog: Jan Hommes - Werken met deze hitte vraagt om gezond verstand

Jan Hommes, directeur BMWT‘Recorddroogte’, ‘hittegolf’, ‘Nationaal Hitteplan’… die termen vullen dagelijks alle kranten, journaals en nieuwssites. Ouderen, jonge kinderen en mensen die zwaar lichamelijk werk doen, hebben er last van. Voor anderen is dit een droomzomer. Ik houd er zelf ook wel van. Ik waan me soms in Zuid-Frankrijk: ‘s ochtends lekker in de tuin ontbijten, maar wel in de schaduw. Zelfs zo vroeg brandt de zon namelijk al best fel. 

Je moet nu eenmaal rekening houden met deze extreme omstandigheden. Voldoende drinken, regelmatig een rustpauze inlassen en je goed insmeren tegen de zon als je buiten aan het werk bent. Pas op dat je niet verbrandt. Allemaal heel logisch, maar je moet er wel even bij stilstaan.

Dat geldt ook voor het materieel. Ook voor machines kunnen de omstandigheden zwaar zijn. Dan is het verstandig bovenop het periodiek onderhoud een extra controle uit te voeren en eventueel onderdelen eerder (of in elk geval tijdig) te vervangen.

Natuurlijk zijn bouwmachines, transportmaterieel en wegenbouwmachines ontworpen en gebouwd voor zwaar werk. Ook de hitte hoeft geen bezwaar te zijn. Als het onderhoud maar in orde is en je rekening houdt met de belasting. Een machine die normaal twee keer per week wordt ingezet kun je niet opeens twee weken volcontinu mee aan de slag.

Het is allemaal een kwestie van gezond verstand. Ook van werkgevers mag je dat verwachten. Dat ze hun medewerkers in de gelegenheid stellen vaker pauze te nemen, niet te lang in de volle zon hoeven te werken en dat ze voldoende water tot hun beschikking hebben.

Evofenedex heeft haar leden aangeraden om voor het magazijnpersoneel eventueel een tropenrooster in te voeren. Dat kan een oplossing zijn als de stijgende temperaturen er voor zorgen dat werken later op de dag bijna niet meer mogelijk of menselijk is. Dan is het wellicht verstandig om veel vroeger te beginnen en eerder te stoppen. Investeren in – een betere – klimaatbeheersing is ook een optie, al heb je daar op korte termijn niets aan. Maar misschien wel voor de volgende hittegolf.

Jan Hommes, directeur BMWT