Nieuwsbericht

KLEIN-040-b82342d5-dbe8-40c7-bb1d-2f85769ea703.JPG
29 november 2018

BouwMachines Kennisdag ' Werken met slimme machines' : we staan pas aan het begin

BouwMachines Kennisdag 28 november 2018De derde editie van de BouwMachines Kennisdag is een succesvolle dag te noemen. De dag begon met een interactie tussen diverse sprekers waaronder Boudewijn Warbroek (hoofdredacteur BouwMachines), Jan Hommes (directeur BMWT) en Harry Hertsenberg (voorzitter KOMAT) om het thema ‘Werken met slimme machines’ verder toe te lichten. De drie heren waren het samen eens dat de sector nog aan het begin staat van de digitalisering. De materieelsector zit in een transitiefase op weg naar verdere digitalisering. 

Stephan Belaen van CECE, de Europese belangenorganisatie van materieelfabrikanten, ging in zijn presentatie onder meer in op de komst van autonoom draaiende machines. Deze machines worden al gebruikt in de mijnbouw. Hij benadrukte dat het wellicht nog wel even zal duren totdat het daadwerkelijk zover is. Daarbij wees hij op de voordelen van digitalisering: er kan veiliger gewerkt worden en het werk wordt minder zwaar. Hierop volgen een betere efficiëntie, verhoging van de productiviteit en duurzamer werken. Een andere bijkomend voordeel is dat het digitaal werken meer jongeren en ‘digitale talenten’ kan aantrekken.       

Draagvlak creëren
In de paneldiscussie die volgde, merkte René van der Steen (voorzitter vakvereniging Het Zwarte Corps) op dat de machinist altijd belangrijk zal blijven. Er moet natuurlijk eerst draagvlak zijn in de onderneming. Digitalisering is een kans, geen bedreiging. Marco Hobelman (machinebouwer Hobelman-Halle) maakte duidelijk dat data inzicht geeft in het werkproces. 

In diverse kennissessies kon men van gedachten wisselen over o.a. ‘De winst van datagebruik’ of ‘Hoe voorkomen we graafschade?’ 

Digitalisering leeft    
De conclusie van de dag is dat het onderwerp digitalisering leeft en er nog veel over gesproken zal worden.  

 

Dagvoorzitter Sandy Nijhuis in gesprek met Jan Hommes en Boudewijn Warbroek

Jan Hommes in gesprek met Sandy Nijhuis BouwMachines Kennisdag

Deel op:

« Keer terug naar overzicht nieuwsberichten