Nieuwsbericht

foto jan-25547f9b-6466-4372-9d33-948844670fed.jpg
04 december 2018

Nieuwsblog: Jan Hommes - Heeft jouw bedrijf na 2019 nog bestaansrecht?

Jan Hommes - directeur BMWTAlle voortekenen wijzen erop dat 2019 – zeker voor onze sector – een jaar wordt van forse groei. Alle ondernemers die ik spreek geven aan dat ze het hartstikke druk hebben en de orderportefeuilles ook voor komend jaar prima gevuld zijn. Keerzijde is dat er bijna geen personeel te krijgen is en de levertijden oplopen.
Iedereen voelt wel aan dat dit niet eeuwig door kan blijven gaan, dat er een kantelmoment aankomt – al weet niemand wanneer. Naast de onzekere internationale economische en politieke ontwikkelingen – Brexit, handelsoorlogen – is ook de personeelsschaarste een risicofactor. Als rem op de potentiële groei van bedrijven én doordat de salariseisen omhoog zullen gaan. Op zich volkomen begrijpelijk, maar daar lossen we het probleem niet mee op. Op korte termijn vertaalt een hoger loon zich niet in een hogere productiviteit en het aantal handen neemt er ook niet meteen door toe.

Het thema duurzaamheid zal ook in 2019 hoog op de agenda blijven staan. De uitstoot van grondverzet- en mobiele machines staat prominent op de politieke radar – en gaat daar voorlopig niet meer af. 
Daar hoeven we niet zielig over te doen; het is gewoon een realiteit én niet meer dan reëel. Om de klimaatverandering te beperken en de luchtkwaliteit te verbeteren draagt iedereen zijn steentje bij.
Als optimist vind ik dat we vooral moeten focussen op de kansen die eraan verbonden zijn. Je merkt dat nu al. Bijvoorbeeld bij bedrijven, die nadenken over andere manieren van werken, het trainen van personeel om gedragsverandering te bewerkstelligen. Die machine kan veel vaker en eerder uit. Scheelt je nog brandstofkosten ook!
Strengere emissie-eisen stimuleren ook de innovatie. Denk aan de fabrikanten die volop bezig zijn met andere aandrijftechnieken en alternatieve brandstoffen. Die ontwikkelingen zullen de sector de komende jaren bepalen. 

De intralogistiek staat ook niet stil. Magazijnen en distributiecentra schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook in deze sector is de innovatie indrukwekkend. Uit oogpunt van efficiency en door het personeelstekort wordt hier sterk ingezet op automatisering en robotisering. Steeds meer bedrijven kijken naar de inzet van duurzame energie. Dat gaat in een bijna onvoorstelbaar tempo. 
En dan heb ik het nog niet eens over de mogelijkheid dat externe en nieuwe spelers die wereld volledig op zijn kop kunnen zetten, zoals Uber dat in de taxibranche heeft gedaan. In de Verenigde Staten wordt al druk geëxperimenteerd met systemen waar geen mensen meer aan te pas komen en waar drones worden ingezet bij de bezorging.

Ik merk dat daar nog wat lacherig over wordt gedaan, maar als je vasthoudt aan de traditionele manier van werken, zou je weleens eerder out of business kunnen zijn dan je denkt. Met de veranderingen die we doormaken – en we staan pas aan het begin, denk ik – wordt van ondernemers veel innovatiekracht en creativiteit verlangd. Niemand kan het zich veroorloven op de gebaande paden door te gaan. 
Ben jij nog niet begonnen met de verkenning van een nieuwe koers? Laat dat dan nu alvast mijn tip zijn voor de goede voornemens voor 2019. Wat is straks het bestaansrecht van jouw bedrijf? Het is de hoogste tijd om daarover na te denken!

Jan Hommes, directeur BMWT

Deel op:

« Keer terug naar overzicht nieuwsberichten