Nieuwsbericht

Safety first-414a642d-5108-4ad1-ae0c-f0146a1af9f4.jpg
08 januari 2019

Nieuwsblog: Jan Hommes - Veilig met vuurwerk, veilig met machines

Safety first - veiligheidOp het moment dat ik deze column schrijf is de jaarwisseling achter de rug. De kruitdampen van het vuurwerk en de vlammenzee van het Scheveningse strand zitten nog vers in het geheugen. Ik hoop dat u het nieuwe jaar goed en zonder kleerscheuren bent begonnen.

Zo’n jaarwisseling laat zien dat het gedrag van mensen wordt beïnvloed door hun omgeving en/of het tijdstip. Mensen doen dan dingen die ze op een gewone doordeweekse dag niet in hun hoofd zouden halen. 

Ook wordt duidelijk dat in sommige gevallen mensen de beheersing van de (negatieve) gevolgen overschatten. Hiervan zijn voorbeelden te over bij het afsteken van legaal vuurwerk, het zelf construeren van vuurwerk en andere capriolen die worden uitgehaald. De negatieve gevolgen waren natuurlijk niet de opzet, maar wel het pijnlijk resultaat.

Is dit allemaal een ver-van-ons-bed-show als we de link leggen naar onze werkomgeving? Ik ben bang van niet. Om het nieuwe jaar toch maar even nuchter te beginnen: ook in de werkomgeving worden aanpassingen aan machines doorgevoerd die niet altijd volgens de regels zijn. En worden de grenzen opgezocht van wat kan (en mag) met een machine – en ze worden hier en daar overschreden. En net als met vuurwerk: meestal gaat het goed. Maar als het fout gaat…

Maar laten we 2019 positief beginnen. Het is niet erg ingewikkeld om veilig te werken. Zorg dat de machines technisch in orde zijn door regelmatig onderhoud en de jaarlijkse keuring. Gebruik de technische mogelijkheden van de machine om veilig werken te bevorderen. 

Laat de mensen die de machines bedienen een goede training volgen. Hierdoor kennen ze alle ins en outs van de machine en kunnen ze er veilig en efficiënt mee werken. Besteed tijdens het dagelijkse werkoverleg en toolbox meetings aandacht aan veiligheid. Laat medewerkers oog krijgen voor onveilige situaties en moedig hen aan die te melden.
Bedenk dat bedrijven die structureel aandacht schenken aan veiligheid daar veel baat bij hebben: hogere werknemerstevredenheid, minder (kort) ziekteverzuim, minder schades, minder kosten en een hogere productie. Wat wilt u nog meer?

Ik wens u een succesvol en veilig 2019.

Jan Hommes, directeur BMWT

Deel op:

« Keer terug naar overzicht nieuwsberichten