Nieuwsbericht

Foto Jan blog 2018-890ee0bc-367c-4ec1-8b6d-f3a36ca1049b.jpg
29 januari 2019

Nieuwsblog: Jan Hommes- Overleeft jouw bedrijf de energietransitie?

Jan Hommes directeur BMWTAls je het nieuws volgt, valt op hoe de energietransitie inmiddels bijna overal in doorwerkt. Als ondernemer zou je er bijna angstig van worden: wat betekent dit voor mij en mijn bedrijf? Hoe overleef ik deze storm? 
Afgelopen weken las ik over het niet doorgaan van een fabriek voor elektrische batterijen die een Twentse ondernemer met een lokale partner in China zou gaan bouwen, over de enorme Tesla-batterijfabriek in Amerika die juist gaat uitbreiden. Veel is er te doen over waterstof: wat zijn de voor- en nadelen en maakt deze vorm van energie nu wel of geen kans op brede toepassing? En dan was er nog de aankondiging van Volvo dat zij voor hun compacte grondverzetmachines in 2020 met een elektrische variant komen én in dat segment gaan stoppen met dieselmotoren.

Het waren zomaar wat berichten die duidelijk maken dat niemand ontkomt aan de gevolgen van de energietransitie. Het Klimaatakkoord speelt niet alleen in de politiek en in het publieke debat, maar raakt ook ondernemers. 
Nog niet iedereen is zich dat bewust. Ben jij er als ondernemer nog niet mee bezig? Vraag je dan af hoe de energietransitie jouw bedrijf raakt. En doe dat snel! Een groot aantal bedrijven zal de komende tien twintig jaar niet overleven, dat staat vast. Zorg dat jij bij de winnaars zit.
Ik zeg niet dat je morgen meteen in actie moet komen. Maar verdiep je er wel in: wat staat je te wachten? Wat betekent de overgang naar een fossielvrije samenleving voor jou en je business en wat kun je ermee? Zijn het uitsluitend bedreigingen of doen zich ook kansen voor?
In onze eigen branche weet ik van leveranciers en afnemers die onderzoeken of ze bestaande machines kunnen (laten) ombouwen van dieselaandrijving naar waterstof of, specifiek voor kleinere machines, naar batterij-elektrisch. In de logistiek worden in rap tempo magazijnen en dc’s verduurzaamd; bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak, energiezuinige installaties en elektrische heftrucks.

Hopelijk verwacht je ook van mij geen boodschap wat dé ultieme oplossing is. Of je met zonnepanelen kunt volstaan of vol op waterstof moet inzetten. Als er inmiddels íéts duidelijk is, is het wel dat er niet één systeem of techniek uit de bus zal komen voor alle toepassingen. Er zullen er meerdere naast elkaar blijven bestaan. Het concept one size fits all, werkt vaak niet. En voor de energietransitie en verduurzaming al helemaal niet. Bovendien zullen we alle deeloplossingen nodig hebben om de doelstellingen te kunnen halen.
Eén ding weet ik zeker: kiezen voor duurzaamheid is altijd verstandig. Dat beseft groeit gelukkig ook. Een lagere uitstoot door een lager verbruik levert direct een financieel voordeel op. Trainingen, bijvoorbeeld voor ‘Het Nieuwe Draaien’, helpen om energie-efficiënter en zuiniger met machines om te gaan. 

Hoe bepaal je als ondernemer je koers, hoe maak je de juiste keuzes? Hoe ga je niet té snel? Je moet ook rekening houden met de investeringshorizon van dit moment. Het moet wel verantwoord zijn.
Ik snap de onzekerheid en de soms nog afwachtende houding. Dat is ook de schuld van de overheid. Wat gaat die doen? Welke wetgeving krijgen ondernemers in de toekomst over zich heen? Ze hebben recht op een overheid die daar vooral transparant over en consistent in is. Zodat ondernemers ook daadwerkelijk de kans krijgen hun bijdrage te leveren. 

Jan Hommes, directeur BMWT 

 

Deel op:

« Keer terug naar overzicht nieuwsberichten