Nieuwsbericht

robot op LogiMat-40055363-ed66-49f3-baa9-d39c46d7ea16.JPG
26 februari 2019

Nieuwsblog: Jan Hommes - Naar een beurs ga je niet om te kopen maar om te leren

Robot op LogiMat 2019Vorige week bezocht ik de LogiMat in Stuttgart… Dé wereldwijd toonaangevende beurs op het gebied van material handling was in één woord indrukwekkend. Meer dan 1.600 standhouders uit ruim 40 landen. Alle spelers die er toe doen, waren daar verzameld. Eenmaal terug in eigen land liet ik de beurs en wat er allemaal te zien was in gedachten nog eens de revue passeren. Ik besefte dat nóg indrukwekkender dan de omvang van de beurs was wat er te zien viel.  

Of beter: wat er níét te zien was. Er stonden namelijk opvallend weinig machines, en dat was geen toeval. Zelfs op de stands van bijvoorbeeld de bekende heftruckfabrikanten ontbraken ze. Beurzen veranderen.

Hoe komt dat? Stuk voor stuk richten de grote spelers zich tegenwoordig op totaaloplossingen. Niet de heftrucks staan nog centraal, maar volledig geautomatiseerde systemen die ze aanbieden. Van palletshuttle-systemen met rekken tot automatic guided vehicles. Nu zijn die laatste niet echt nieuw, maar je zag er veel meer dan voorgaande jaren en in allerlei soorten en maten. En lang niet meer alleen bij de grote bedrijven; ook bij de kleinere en nieuwkomers op de markt.

In deze ontwikkeling past ook de opkomst van robotoplossingen. Grijparmen die producten oppakken en verderop neerleggen. Op zich ook niet nieuw en al in steeds meer magazijnen toegepast. 

Als je zo’n robotarm aan het werk ziet, valt op dat de bewegingen eigenlijk helemaal niet zo snel gaan. In elk geval niet zo snel als een mens… Alleen: deze dingen kunnen 24/7 en 365 dagen per jaar doorgaan. Zolang ze maar stroom krijgen, piepen ze niet. Het betekent wel dat als de snelheid van je proces zwaar weegt, die robot mogelijk geen partij is voor de medewerker van vlees en bloed.

Zo weinig machines als je op de stands ziet, zo veel mensen waren er… druk in gesprek, overleggend, zaken aan het doen. Want, en dat schijnt iets typisch Duits te zijn, men maakt het liefst vooraf afspraken om elkaar op de beurs te ontmoeten. Het laat zien dat, ook in deze tijden van e-mail, internet en whatsapp, er behoefte blijft aan persoonlijk contact. Zo’n beurs blijft belangrijk als ontmoetingsplaats, als plek om kennis op te doen en uit te wisselen.

Dat was voor mij persoonlijk ook weer inspirerend, in mijn rol als directeur van de Logistica. Voorop staat dat wij een Nederlandse beurs hebben, gericht op Nederlandse bezoekers. Die zich straks in november kunnen verdiepen in de ontwikkelingen op het gebied van material handling die voor hen interessant zijn. 

Daar helpen we bezoekers op allerlei manieren bij. Zoals met de succesvolle “Scala’s”: daar demonstreren samenwerkende bedrijven verschillende oplossingen. Geïntegreerd en werkend. Van orderpicken en verplaatsen tot verpakken bijvoorbeeld. Daarmee onderscheidt Logistica zich – ook van LogiMat. Kennisoverdracht hebben we altijd hoog in het vaandel gehad en daar blijven we op inzetten. Met die Scala’s, maar ook met lezingen en presentaties. Kennis en inhoud zullen dit jaar, nog meer, centraal staan. 

 

Jan Hommes, directeur BMWT

 

 

 

Deel op:

« Keer terug naar overzicht nieuwsberichten