Nieuwsbericht

AdobeStock_91779929-ac186208-81ee-4a79-a8fd-950969466c03.jpeg
12 maart 2019

Nieuwsblog: Jan Hommes - Veilig werken: waardoor lukt het (niet)?

Veiligheid - bedrijfsongevallen blog Jan HommesZe hakten er toch weer in: de cijfers die Inspectie SZW twee weken terug publiceerde over bedrijfsongevallen in 2018. Het aantal ongelukken is toegenomen tot 4.368, met maar liefst 71 dodelijke slachtoffers. 

Inspecteur-generaal Marc Kuipers doet naar aanleiding van de cijfers een beroep op bedrijven om hun verantwoordelijkheid te nemen. Dat deed hij ook vorig jaar toen hij gastspreker was op de Dag van het Magazijn. Daar voegde hij eraan toe dat er geen excuses zijn: een paar jaar terug was het crisis en hadden bedrijven geen geld om in veiligheid te investeren en nu de markt booming is, is er geen tijd voor.

De cijfers moeten ons toch te denken geven: elf dodelijke ongevallen alleen al in de sector interne logistiek. Bijna elke maand is er dus één collega die nooit meer ’s avonds na het werk thuiskomt... 
Het thema speelt overigens in alle sectoren. Overal was een toename van het aantal bedrijfsongevallen te zien. Bijvoorbeeld in de bouw en infrasector. Bouwend Nederland heeft niet voor niets veiligheid als topprioriteit voor 2019 gekozen.

Kuipers pleit voor het investeren in veilige arbeidsmiddelen, veiligheidsprocedures en een cultuur van gezond en veilig werken. Dat zijn nu precies de zaken waar wij vanuit BMWT ook steeds op hameren. Waarmee we bedrijven ook helpen. Denk aan het BMWT-Keur, dat zorgt voor veilig werkmaterieel. In 2018 zijn meer dan 300.000 keuringen gedaan. BMWT-bedrijven kunnen hun klanten helpen met allerlei technische hulpmiddelen die machines nog veiliger maken.  
Als je het over procedures hebt, is een goede training van personeel heel belangrijk. Ook daar spelen we op in: we hebben als BMWT een uitgebreid trainingsprogramma met onder meer bedieningstrainingen en met de Magazijn Veiligheidsscan bieden we een systeem om de organisatie van een magazijn te analyseren en te verbeteren.

Ik schrijf dit niet om onszelf op de borst te slaan. Zie het als een welgemeende hartenkreet om veilig werken hoger op de agenda te krijgen. En tegelijkertijd als een uitnodiging: als u stappen wilt maken op dit gebied, neem contact met ons op en benut de kennis en diensten die we in huis hebben. Daar zijn we tenslotte voor. Ook suggesties of ideeën voor hoe het beter kan met de veiligheid zijn van harte welkom. Bel me op (070) 30 10 103.

 

Jan Hommes, directeur BMWT

 

Deel op:

« Keer terug naar overzicht nieuwsberichten