Nieuwsbericht

Waar niet waar afbeelding-aec784ae-2b36-4fac-b8c0-f22d9e8230ac.png
09 april 2019

Nieuwsblog: Jan Hommes- Wat is waar en wat is echt?

Wat is waar en wat is echt?Wat is waar en wat is echt? Het is tegenwoordig steeds lastiger om op dergelijke vragen een goed antwoord te geven. Wetenschappelijk onderbouwde argumenten verliezen hun kracht en waarde in discussies door één enkel zinnetje: “Dat is ook maar een mening.” Feiten die niet in iemands straatje passen, worden doodleuk afgedaan als fake news.

Voor alle duidelijkheid: een kritische houding is prima: je hoeft als burger en ondernemer niet alles voor zoete koek te slikken. Reputaties die tot voor kort onomstreden waren, worden wel heel gemakkelijk afgebroken. Overal wordt twijfel over gezaaid. Dat begon in de politiek, maar het is inmiddels een breed maatschappelijk verschijnsel.
Die ontwikkeling is onwenselijk en ontwrichtend. Het leidt tot onzekerheid. Wie kun je vertrouwen, waar kun je terecht voor raad en daad, voor eerlijk advies?

De bij BMWT aangesloten leveranciers staan voor kwaliteit en productverantwoordelijkheid.  Dit betekent advies over het gebruik van originele onderdelen in verband met de garantie. Maar ook advies over aanpassingen en modificaties van de machine en het gebruik van bijvoorbeeld uitrustingsstukken en voorzetdelen. De mogelijkheden worden bepaald door de veiligheidseisen.

Wat het extra lastig maakt, is dat de regelgeving over veilig werken met machines niet altijd glashelder is. De Machinerichtlijn is dan nog redelijk concreet, maar de Arbowetgeving laat erg veel ruimte voor interpretatie door het bedrijf zelf. In de risico-inventarisatie en 
-evaluatie mag je zelf bepalen welke risico’s er op de werkvloer zijn, in hoeverre je ze aanvaardbaar vindt en welke preventieve maatregelen je treft. Achteraf kun je pas weten of je de juiste afwegingen hebt gemaakt. En dan maar hopen dat het antwoord positief is…  

Alles bij elkaar geeft het onduidelijkheid en onzekerheid. We merken het aan de vragen die we krijgen, van leden en van bedrijven uit de markt. “Hoe zit het? Mag dit? Wat moet ik nou precies doen?” We proberen zoveel mogelijk voorlichting en uitleg te geven, vooral over het veilig werken met machines.
De bij BMWT aangesloten leveranciers hebben productverantwoordelijkheid. Het begint met periodiek onderhoud, periodieke keuringen en – daar zijn ze weer – gebruik van originele onderdelen. Het geldt ook voor aanpassingen aan een machine of de inzet voor ander werk dan waarvoor die machine oorspronkelijk is ontworpen. De leveranciers weten exact wat wél en niet kan. In het belang van de machine en de mensen die ermee werken. Veiligheid is ook dan de eerste prioriteit. Op de kennis en het advies van de betrouwbare producten kun je als bedrijf nog steeds vertrouwen. Echt waar!
 

Jan Hommes, directeur BMWT

Deel op:

« Keer terug naar overzicht nieuwsberichten