Nieuwsbericht

tractor met kenteken-0dc7bd6a-54e2-4641-9d50-53b7a049d222.jpg
09 april 2019

Ministerraad akkoord met registratie van (land)bouwvoertuigen

Kentekenen (land)bouwvoertuigenDe Ministerraad heeft vrijdag 5 april jl. ingestemd met het nieuwe wetsvoorstel voor  registratie van (land)bouwvoertuigen
op de openbare weg.
 
Dit zijn o.a. de kernthema’s:  
 
• Verplichte APK voor landbouwvoertuigen die sneller kunnen rijden dan 40 km/u;
 
• Maximumsnelheid van 25 naar 40 kilometer per uur, als de constructie van deze voertuigen dat toelaat;
 
• Kentekenplicht voor landbouwvoertuigen waarmee men sneller wil rijden dan 25 kilometer per uur;
 
• Het is de bedoeling is dat de nieuwe regels dit najaar van kracht worden.
 
Onderstaand de inhoud van het persbericht.
Verplichte APK voor snelle landbouwvoertuigen
Nieuwsbericht | 05-04-2019 | Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
 
Landbouwvoertuigen die 40 kilometer per uur of harder kunnen rijden, moeten APK-gekeurd worden. Hiervoor worden alle landbouwvoertuigen geregistreerd bij de RDW. Dit staat in een wijziging van de Wegenverkeerswet waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.
 
Europa
In Europa is afgesproken dat snelle landbouwvoertuigen vanaf 20 mei 2018 APK-plichtig zijn. Nederland voldoet nog niet aan deze afspraak omdat een eerder voorstel voor de invoering van de APK-plicht werd verworpen door de Tweede Kamer. Nederland werd daarom in 2017 door de Europese Commissie in gebreke gesteld.
 
Maximumsnelheid
De invoering van de APK-plicht wordt, na uitvoerig overleg tussen de sector en overheden, gecombineerd met het verhogen van de maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen. Die maximumsnelheid gaat van 25 naar 40 kilometer per uur. Dat geldt alleen als de constructie van deze voertuigen dat toelaat.
 
Kenteken
Voor landbouwvoertuigen die harder willen rijden dan 25 kilometer per uur geldt, naast de registratieplicht, dat ze een kentekenplaat moeten hebben. De bedoeling is dat de nieuwe regels dit najaar van kracht worden. 
Deel op:

« Keer terug naar overzicht nieuwsberichten