Nieuwsbericht

RIenE afbeelding-ebcecaa8-1ed8-469c-9660-88423caf0c68.png
11 juni 2019

Nieuwsblog: Jan Hommes - Bekijk de RI&E positief en doe er je voordeel mee

RI&E Risico Inventarisatie en evaluatieVan 17 tot en met 21 juni is het ‘de Week van RI&E’. Het is alweer de vijfde keer dat met een themaweek aandacht wordt gevraagd voor de risico-inventarisatie en -evaluatie. Helaas is het nodig. Volgens de Inspectie SZW had vorig jaar slechts 45 procent van de bedrijven zo’n RI&E. Schrikbarend, vind ik. En dom. Want die eis is niet voor niets ingevoerd; er kan nog veel worden verbeterd als het gaat om gezondheids- en veiligheidsrisico’s op het werk.  

De RI&E is een verplicht onderdeel van de Arbowet. Ik snap heus wel dat het niet sexy is. Mensen associëren zo’n RI&E met een hoop gedoe en veel papierwerk. En wat levert het nou eigenlijk op? Het is als die vervelende taak die maar blijft liggen… Ik herken dat: aan het eind van de week ben je blij dat je het weer zó druk had dat je er echt niet aan toe kwam. Dat komt volgende week wel…

Veel ondernemers zien de RI&E nog steeds als een moetje...Een pak papier dat je nou eenmaal in de kast moet hebben liggen, maar waar je verder niets mee doet. Jammer jammer jammer! Mijn tip aan hen: bekijk het eens positief. Kijk naar de voordelen: met zo’n RI&E krijg je als bedrijf je risico’s in beeld, je brengt de oplossingen om die risico’s te beperken in kaart en het helpt je om veilig te werken. 
Want laten we wel wezen: je hebt als werkgever gewoon de verplichting om veilige machines ter beschikking te stellen en je medewerkers goed te instrueren hoe ze die machines moeten bedienen en te zorgen voor een veilige werkomgeving. En denk, nu de vakantieperiode aanbreekt, ook aan de vakantiekrachten. 

Is het echt zo moeilijk? Kost het werkelijk zo veel tijd? Nee, want een goede ondernemer kan je zo vertellen wat ze in zijn bedrijf doen en ook waar de risico’s zitten en wat ze er al aan doen. Het draait vervolgens om de vraag: welke stappen kunnen we nog nemen? En dan is de RI&E een handig instrument. Doe er je voordeel mee. Kijk als ondernemer in de spiegel en vraag jezelf eerlijk af: werken we echt veilig? Zo niet, dan moet je er iets aan doen. Eigenlijk zijn het stappen en vragen die bij elke werkvoorbereiding ook al aan de orde komen.
 
En voor degenen die toch vooral oog hebben voor die wettelijke verplichting: als je de RI&E goed hebt uitgevoerd en je de risico’s hebt aangepakt, dan sta je sterker als je de inspectie op bezoek krijgt nadat er onverhoopt toch iets gebeurd is. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Helaas dempt men de put meestal pas als het kalf verdronken is…

Jan Hommes, directeur BMWT

Deel op:

« Keer terug naar overzicht nieuwsberichten