Nieuwsbericht

Voet en rijpaden-1a7cb76f-e2ff-456b-a50e-d381d2b12b61.PNG
09 augustus 2019

Verkeersplan vergroot veiligheid

Voet- en rijpaden  verkeersplan vergroot veiligheidEen verkeersplan helpt bedrijven het interne en externe vervoer in goede banen te leiden. Onveilige situaties worden voorkomen door het opstellen en handhaven van verkeersvoorschriften. Gevolg: minder ongevallen en schade.
De verkeersregels in een bedrijf gelden uiteraard ook voor vervoerders van buitenaf, bezoekers en klanten. Belangrijk is, dat de regels voor iedereen zichtbaar zijn met bijvoorbeeld borden en wegbelijning.


 

Rijstroken
In en om een bedrijf met een magazijn komen verschillende soorten vervoer voor. Denk aan heftrucks, personenauto’s, vrachtauto’s en voetgangers. Om deze verschillende verkeersdeelnemers veilig over het terrein te loodsen, geven aparte rijstroken meer helderheid. Maak bijvoorbeeld een aparte rijstrook voor voetgangers, heftrucks en (vracht)auto’s. Daarnaast moet een heftruckbestuurder weten welke plek is bedoeld om lading af te zetten en welke plek niet. 

Vaste rijrichtingen
In drukke en onoverzichtelijke situaties kan het nodig zijn om vaste rijrichtingen af te spreken. Ook kan een bedrijf aanvullende voorrangsregels voor heftrucks en bijvoorbeeld kraanverkeer opstellen. Heeft rechts altijd voorrang of heeft het vervoer van een lading gevaarlijke stoffen voorrang? 

Maximum snelheid
Te hoge snelheden hebben onveiligheid tot gevolg. Niet voor niks is daarom in vrijwel elk bedrijf een maximumsnelheid vastgesteld. Deze kan per ruimte en per locatie verschillen. Op onoverzichtelijke trajecten geldt een lagere snelheid dan op een rechte route. 

Afstand houden 
Ook op een bedrijfsterrein is bumper kleven ‘not done’. Bij plotseling remmen of uitwijken kan de achteropkomende bestuurder niet tijdig reageren. Houd daarom altijd voldoende afstand van andere heftrucks en overige vervoersmiddelen. De geadviseerde afstand is minimaal drie heftrucklengtes.

Draagkracht
De draagkracht van bijvoorbeeld vloeren, bordessen en laadbruggen is iets om rekening mee te houden. Voor sommige routes kan een maximaal gewicht (last plus heftruck) van kracht zijn. Door het werkprincipe van de heftruck kan de wieldruk op de voorwielen oplopen tot 90% van het totale gewicht van heftruck plus lading.

Parkeren
Maak afspraken over het parkeerbeleid. Op welke plaatsen mag een bestuurder parkeren en in welke positie. Bijvoorbeeld in de lengterichting van het pad of haaks op de rijrichting? 
Als je een heftruck parkeert, staan de vorken in de laagste stand. De mast is voorover geneigd zodat de punten van de vorken op de vloer rusten. 
 

BMWT bevordert veilig werken met veilige machines in een veilig magazijn. Voor meer informatie kijk op onze website.

Deel op:

« Keer terug naar overzicht nieuwsberichten