Nieuwsbericht

biobased-hek bergen op zoom-c9ae34fd-8cfd-4d11-bb96-0abe145dffa3.jpg
14 oktober 2019

Circulair en duurzaam aanbesteden van civiele werken in de Brabantse Delta

Bio-based hek Bergen op Zoom Hoe besteed je circulaire GWW –en bouwprojecten aan? Wat kan er op dit moment uitgevraagd worden aan (civiele) aannemers op het gebied van duurzame voertuigen? Deze en andere vragen stonden 3 oktober jl. centraal tijdens het regionaal inkoopoverleg van gemeenten in de Brabantse Delta. Aanwezigen waren inkoopspecialisten van gemeenten Breda, Roosendaal, Goeree-Overflakkee, Oosterhout, Bergen op Zoom en het regionale samenwerkingsverband Inkoopbureau West-Brabant. 

Inzet en gebruik van mobiele werktuigen via aanbesteding verduurzamen

Vanuit BMWT lichtte Albert Lusseveld de trends in aanbestedingsland toe op het gebied van verduurzaming van het Nederlandse materieelpark in het grondverzet. Onder meer aan de hand van trends die we zien in het aanbod duurzaam materieel en voorbeelden van uitvragen. 

Op vlak van verduurzaming licht er een grote klimaatopgaaf. Gemeenten moeten binnen 10 jaar binnenstedelijke bouwprojecten zero-emissie kunnen uitvoeren. Dat betekent ook een stapsgewijze energietransitie van mobiele werktuigen, vooral bij inzet en gebruik in binnenstedelijk gebied. Het spanningsveld waar gemeenten mee te maken krijgen, is de beoogde snelheid van modernisering van het materieelpark versus het haalbare tempo van natuurlijke afschrijving van in gebruik zijnde mobiele werktuigen. Ondernemers zijn geholpen bij aanbestedingstermijnen die aansluiten op natuurlijke vervangingstermijn van mobiele werktuigen. Gemeenten zijn geholpen bij inzicht in het bestaande aanbod van duurzame mobiele werktuigen. Er was daarom zeer veel interesse in de door BMWT recent gepubliceerde lijst van zero-emissie en hybride machines. Klik hier voor de lijst.

Bergen op Zoom Duurzaam op weg

De gastheer en organisator gemeente Bergen op Zoom is zelf ook actief op zoek naar mogelijkheden voor de inzet en gebruik van zero-emissie en hybride materieel. Wellicht dat op korte termijn ge meente Bergen op Zoom binnenkort haar eerste duurzaamheidsproject in  duurzaam werkmaterieel kan toevoegen aan haar huidige gamma van duurzaamheidsprojecten. Voor een overzicht daarvan kunt u de website www.duurzaambergenopzoom.nl raadplegen. 

Meer weten over hoe BMWT en haar leden u kan helpen in de en ergietransitie van mobiele werktuigen? Mail of bel Albert Lusseveld op a.lusseveld@bmwt.nl of 070-79 00 077.  

Deel op:

« Keer terug naar overzicht nieuwsberichten