Nieuwsbericht

BMWT stand-272f30a9-75ee-436b-8b5f-1a9921c83ba6.jpg
22 november 2019

Blog: Wie durft in uw bedrijf veiligheid op de agenda te zetten?

BMWT stand op de Logistica vakbeurs in UtrechtJan Hommes. directeur BMWT, schrijft elke drie weken op Warehouse Totaal over wat hem bezighoudt. In deze blog: over hoe het thema ‘veiligheid’ tijdens de Logistica en ICT & Logistiek 2019 volop in de schijnwerpers stond.

Logistica zit er weer op. Drie dagen lang was in de Jaarbeurs Utrecht letterlijk zichtbaar dat de logistieke sector volop in beweging is. Wat viel er dit jaar veel te zien en te beleven. Met demonstraties, presentaties en werkende robots gaf de sector een indrukwekkend visitekaartje af. Dankzij de Scala’s , waar verschillende leveranciers samen geïntegreerde en werkende oplossingen demonstreerden, kon je goed zien hoe innovatief de logistieke sector is én welke richting we de komende jaren, zo niet decennia, opgaan. 
Automatisering, geïntegreerde systemen, robotisering en AGV’s worden steeds belangrijker. 
De zegeningen zijn voor iedereen wel duidelijk: hogere productie, lagere kosten en minder fouten. Bovendien kan automatisering een oplossing bieden voor de personeelsschaarste. Iedereen heeft daar last vast en is op zoek naar oplossingen. Op korte én op langere termijn.

Personeelsschaarste
Dat merkten we de afgelopen dagen ook in gesprekken met bezoekers, op onze stand en na afloop van de presentaties in ons Veiligheidstheater. En dan ging het niet alleen om de voor- en nadelen van automatisering, maar ook hoe de flexibele schil en de meertaligheid van vaste medewerkers en uitzendkrachten de veiligheid in het magazijn onder druk zetten.
Hoe kun je ervoor zorgen dat medewerkers met elkaar kunnen communiceren, dat ze elkaar kunnen waarschuwen voor een gevaarlijke situatie. Voor het dagelijkse proces kun je nog instructies geven, maar wat moet men doen als er iets afwijkends gebeurt, dat een acuut risico oplevert?
De veiligheidscultuur binnen een bedrijf is dan uitermate belangrijk. Vindt iedereen veiligheid belangrijk? Durven mensen schades te melden? Worden ze gestimuleerd om na te denken over veilig werken, om ideeën aan te dragen?

Lees verder op Warehouse Totaal 

Deel op:

« Keer terug naar overzicht nieuwsberichten