Nieuwsbericht

Logo Veiligheid schepje erboven op-a07251e7-a0ab-4ecb-864b-95a16a9e3ee0.png
30 december 2019

Blog: In 2020 mag er best nog een schepje bovenop qua veiligheid

Schepje bovenop qua veiligheidJan Hommes. directeur BMWT, schrijft elke drie weken op Warehouse Totaal over wat hem bezighoudt. In deze blog: over hoe het thema ‘veiligheid’ tijdens de Logistica en ICT & Logistiek 2019 volop in de schijnwerpers stond.

In 2019 hebben we ondervonden dat het in de logistieke sector nog economisch booming was. Iedereen had – en heeft – het druk, en de distributiecentra schieten als paddenstoelen uit de grond. Niet iedereen is daar blij mee. Inmiddels zijn er vanuit de overheid zelfs voorstellen om de ‘verdozing’ van het landschap tegen te gaan.  
De marktontwikkelingen houd je niet tegen. Ik ben geen profeet als ik stel dat we ervanuit kunnen gaan dat consumenten alleen maar meer online zullen gaan bestellen. Dat is inmiddels zó gewoon geworden. Daar moeten webwinkels en logistiek dienstverleners wel op inspelen. 

Koffiedik kijken
Tegelijkertijd lijkt het wel zeker dat de economie een tandje terugschakelt. Wat dat precies voor de sector gaat betekenen is koffiedik kijken. Maar dat het ook in de logistiek een beetje minder zal worden, kan voor niemand als een verrassing komen. 
Desondanks zal de schaarste aan personeel nog wel aanhouden. Dat tekort hebben we niet zomaar aangevuld. Dus blijft de driver voor vergaande automatisering aanwezig. Logisch en wel bijna een noodzaak als je geen (goede) mensen kunt vinden.

Optimistisch over aandacht voor veiligheid
Bij BMWT vragen we ons automatisch af: wat betekenen deze ontwikkelingen voor veilig werken in het magazijn? Bekend is de redenering dat bedrijven het te druk hebben om zich om veiligheid te bekommeren als het economisch heel goed gaat en dat ze er geen geld voor hebben als het economisch slecht gaat. 
Ik zie dat anders, ik ben er eigenlijk best optimistischer over – vooral als ik kijk wat het gros van de bedrijven in de praktijk doen. Er is al veel bereikt: veiligheid staat inmiddels als constante factor op de kaart in de logistieke sector. Maar de aandacht mag niet verslappen. Sterker nog: wat mij betreft doen we er met z’n allen een schepje bovenop in 2020.

Lees verder op Warehouse Totaal.

Deel op:

« Keer terug naar overzicht nieuwsberichten