Nieuwsbericht

Code Gezond en Veilig Magazijn - kopie-9cf2601c-5a99-4d11-b965-483e0fbc8862.jpg
01 augustus 2016

Nieuwe code moet veiligheid magazijnen vergroten

23 partijen hebben samen de nieuwe Code Gezond en Veilig Magazijn opgesteld. Deze code moet magazijnen veiliger maken. Half september wordt de code officieel gelanceerd.

Nieuwe code moet veiligheid magazijnen vergroten
Wat kun je nu doen om aanrijdingen tussen heftrucks en voetgangers te voorkomen? Hoe vermijd je gevaarlijke situaties rondom de laaddocks? Code Gezond en Veilig Magazijn beschrijft een groot aantal ‘good practices’ waarmee magazijnen invulling kunnen geven aan wetten en regels waaraan een gezonde en veilige werkomgeving moet voldoen.

Code op basis van best practises
De code, initiatief van EVO en BMWT, is het antwoord van de sector op de vraag van de overheid om zelf het aantal ongevallen te verminderen. Van een verplichte toepassing is geen sprake. Ook zullen verzekeraars, die meewerken aan de code, niet eisen dat klanten de code invoeren. De Code wordt gebaseerd op ‘best practises’ omdat ondernemers het meest aannemen van andere ondernemers.

Mens is de sleutel tot succes
Voor alle betrokken partijen is duidelijk dat de mens een sleutelrol speelt als het gaat om een veilige en gezonde werkomgeving.  Jan Hommes, directeur BMWT: “Het blijft papierwerk. Er is nooit een gouden oplossing. We moeten ook blijven hameren op veiligheid, magazijnen blijven voeden met praktische oplossingen. We moeten ze het gemakkelijk maken om aan de slag te gaan met veiligheid.”

Drie pijlers
De Code Gezond en Veilig Magazijn is daarom gebaseerd op drie pijlers: mens, techniek en organisatie. Veiligheidsmaatregelen hebben pas effect als voldoende aandacht is besteed aan alle drie de pijlers. Dat betekent dat zaken zoals cultuur, communicatie en ook opleiding een doorslaggevende rol spelen. Het ondertekenen van de code door zowel werkgevers als werknemers, eventueel ook de ondernemingsraad, draagt eveneens bij aan de borging van het veiligheidsbeleid.
De Code Gezond en Veilig Magazijn wordt officieel gelanceerd op dinsdag 13 september tijdens het congres ‘Trends in Warehousing’.

Bronnen:: Logistiek.nl
Deel op:

« Keer terug naar overzicht nieuwsberichten