Werken aan duurzame inzetbaarheid

Ewout Brehm presenteert een stappenplan en bedrijfsscan om de eerste stappen te zetten naar duurzame inzetbaarheidDinsdag 29 november organiseerde de BMWT samen met Toyota Material Handling en Buro voor Fysieke Arbeid een themabijeenkomst over duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Bepaalde beroepen in de branche, zoals monteur mobiele werktuigen, kenmerken zich door hoge fysieke belasting in veelal zware arbeidsomstandigheden. Gecombineerd met de toenemende vergrijzing maakt dit dat bedrijven zich afvragen hoe ze het personeelsbestand structureel inzetbaar houden. In deze bijeenkomst kregen bedrijven de gelegenheid om over de schutting te kijken hoe Bidvest Deli XL duurzame inzetbaarheid aanpakt.

Tijdens de bijeenkomst gaf manager Arbeidszaken DeliXL Saskia Roos nuttige inzichten en adviezen om aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid:

  • Stel een team samen van betrokken medewerkers uit de organisatie om duurzame inzetbaarheid concreet te maken: wat is het? Ontwikkel een visie en concreet actieplan.
  • Ga de dialoog aan met je medewerkers: welke ideeën hebben zij om inzetbaar te blijven en gezond werkend ouder te worden? Stimuleer ook de dialoog tussen de collega’s; maar duurzame inzetbaarheid bespreekbaar.
  • Zoek bedrijven die ook te maken hebben met duurzame inzetbaarheid en probeer samen te werken in het uitwisselen van personeel.


Uit BMWT-onderzoek blijkt dat bijna 65% van de bedrijven in de branche kampt met een structurele behoefte aan goed opgeleid vakbekwaam personeel. Vacatures voor technisch personeel zijn moeilijk in te vullen. Daarnaast zorgt vergrijzing de komende jaren voor grote uitstroom van werknemers. Dit draagt direct bij aan een tekort aan monteurs en technici. De bijeenkomst werd gehouden bij Toyota Material Handling, lid van de BMWT.

Stappenplan en bedrijfsscan
Ewout Brehm van Buro voor Fysieke Arbeid presenteerde een stappenplan en bedrijfsscan om de eerste stappen te zetten naar duurzame inzetbaarheid. Deelnemers konden hiermee bekijken waar zij staan op het gebied van duurzame inzetbaarheid. In de preventieve sfeer zoemde hij in op het belang van goede training van medewerkers over de effecten van alledaagse motoriek op de gezondheid. Door slim te kijken naar de alledaagse motoriek en daarin gerichte keuzes te maken in het takenpakket, verlaag je de fysieke belasting in het werk en verhoog daardoor de inzetbaarheid. Een training heeft echter vaak een kortdurend effect. Door te werken met coaching op de werkvloer vergroot je de dialoog over inzetbaarheid tussen collega’s. Bijkomend voordeel is dat de coach goed op de hoogte is van de werksituaties en dezelfde taal spreekt als zijn collega’s.

Interactie
De deelnemers vonden het een interessante bijeenkomst, waarin veel ruimte was voor interactie met elkaar. Nieuwe inzichten werden gedeeld, en er was vooral veel herkenning van de problematiek. Duurzame inzetbaarheid raakt vrijwel elk bedrijf, en het is van belang voor werkgever en werknemer om daar nu al bij stil te staan.