Nieuwsbericht

Veilige magazijninrichtingen met BMWT-Keur - kopie-43ce8728-15ad-4043-b62f-d3a9748ee78b.jpg
02 juni 2017

Magazijnen: keuren of inspecteren

Folder Veilige magazijninrichtingen met BMWT-KeurBMWT-Keur heeft een leaflet opgesteld over het keuren van magazijninrichtingen. Hierin staat het verschil uitgelegd tussen keuren en inspecteren. BMWT-keurmeesters beschikken over het technisch dossier van de magazijninrichtingen die zij keuren. Zonder technisch dossier kan een magazijninrichting alleen maar worden geïnspecteerd.

Een werkgever is voor de Arbo-wet verplicht om een veilige werkplek voor zijn medewerkers te creëren. Arbeidsmiddelen die door beschadigingen of slijtage gevaar kunnen opleveren, dienen daarom periodiek te worden gekeurd en onderhouden. Magazijnstellingen en entresols vallen onder deze arbeidsmiddelen en zijn dus keuringsplichting.

Keuren of inspecteren
Magazijninrichtingen van verschillende merken hebben verschillende draagkracht-karakteristieken. BMWT-keurmeesters hebben toegang tot het technisch dossier van de magazijninrichtingen die zij keuren en zijn op de hoogte van de belastbaarheid van de componenten waarmee de stellingconfiguratie is ontworpen en gemonteerd. Zij kennen de rekenregels die hieraan ten grondslag liggen. Het keuren van stellingen zonder deze kennis kan slechts gebeuren door een visuele inspectie.

Eigen inspecties
Maak een medewerker verantwoordelijk voor de veiligheid van opslagmaterieel. Deze persoon voert op regelmatige basis inspecties uit. De frequentie hangt af van de risico-inventarisatie & -evaluatie. Belangrijke aandachtspunten tijdens de inspecties zijn: aanrijdbeschadigingen, vervormingen, borging, voetplaten, verankering, de stellingvloer, schoring en aanrijdbeschermers. Ook is het van belang om te controleren of de stellingen niet worden overbelast, en of de lading correct is geplaatst.

Het hele verhaal
Wilt u het hele verhaal lezen over het keuren en onderhouden van magazijninrichtingen? Download dan het leaflet 'Veilige Magazijninrichtingen met BMWT-Keur' van de BMWT-website.

Deel op:

« Keer terug naar overzicht nieuwsberichten