Nieuwsbericht

shutterstock_261543200-d5eec6b7-3e0f-4e51-8a2f-a4ff03aa8eaf.jpg
21 juli 2017

Alleen specifieke deskundigheid of ook certificaat?

Grondverzetmachine in werkomgevingWerknemers die mobiele arbeidsmiddelen met een eigen aandrijving bedienen, dienen over een specifieke deskundigheid te beschikken. Voor de bediening van bepaalde machines is echter een certificaat van vakbekwaamheid nodig. Maar wanneer is specifieke deskundigheid voldoende en wanneer heb je voor de bediening van een machine een certificaat van vakbekwaamheid nodig?

Mobiele arbeidsmiddelen met een eigen aandrijving mogen alleen worden bediend door werknemers die daartoe een specifieke deskundigheid bezitten. Het is de werkgever die hiervoor verantwoordelijk is. BMWT-Train-bedrijven bieden bedieningstrainingen aan voor mobiel intern transport, de verreiker, de hoogwerker, het verplaatsen van lasten en voor Het Nieuwe Draaien. Met de bedieningstrainingen van BMWT-Train wordt de werknemer getraind in vaktechnische vaardigheden, spelregels en verkeersregels binnen het bedrijf, en merkspecifieke kennis. Met de bedieningstrainingen van BMWT-Train voldoet de werkgever aan zijn verplichting om werknemers de vereiste deskundigheid te laten verwerven.

Certificaat van vakbekwaamheid
Voor de bediening van bepaalde machines is meer nodig dan alleen specifieke deskundigheid. Dat een hijscertificaat nodig is voor de bediening van een hijskraan, weten de meeste mensen wel. Voor welke andere machines eveneens een certificaat van vakbekwaamheid nodig is, is echter niet bij iedereen bekend. Het gaat om drie categorieën torenkranen, vijf categorieën mobiele kranen en twee categorieën mobiele hei-installaties ofwel funderingsmachines. Voor de bediening van een autolaadkraan of een grondverzetmachine met hijsfunctie geldt een uitzondering, mits het gebruik van deze machines aan bepaalde voorwaarden voldoet. BMWT heeft een overzicht gemaakt van de machines waarvoor een certificaat van vakbekwaamheid nodig is.

Download
Download het overzicht van machines waarvoor een certificaat van vakbekwaamheid nodig is.

Deel op:

« Keer terug naar overzicht nieuwsberichten