Nieuwe richtlijn veilig bakken verplaatsen

Een graafbak vastgesjord op een aanhangwagen voordat deze wordt verplaatst.Per 1 september 2017 is een nieuwe richtlijn veilig bakken verplaatsen van kracht. Brancheorganisaties en bouwbedrijven hebben de handen ineengeslagen om een einde te maken aan onveilige praktijken die al sinds jaar en dag zijn ingesleten, maar die fataal kunnen aflopen. Dit schrijft BouwMachines.nl op zijn website.

De richtlijn veilig bakken verplaatsen moet gevaarlijke situaties voorkomen. Een bak verplaatsen door hem even snel met het mes bij de oren te pakken? Of een bak zonder borging vervoeren in een andere bak? Het gebeurt vaak, maar kan uiterst gevaarlijk zijn. Om die reden willen brancheorganisaties en grote opdrachtgevers in de bouw dat hieraan een einde komt. Graafbakken moeten stuk voor stuk worden verplaatst aan het snelwisselsysteem, of worden vastgesjord op bijvoorbeeld een aanhangwagen, zo luidt de aanbeveling.
In de nieuwe richtlijn veilig bakken verplaatsen hebben de ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GC), waaronder BAM, VolkerWessels, Heijmans, Strukton, Dura Vermeer, TBI, Unica en Ballast Nedam, vastgelegd wat wel en niet mag bij het verplaatsen van graafbakken. Bouwend Nederland en BMWT onderschrijven de nu vastgelegde richtlijn.

Lees verder op BouwMachines.nl