Geslaagde ‘on tour’-meeting Material Handling Forum

orderpicker in magazijnOp 15 juni jl. organiseerde het Material Handling Forum een ‘on tour’- meeting bij het Scheepvaart en Transport College, Waalhaven Campus in Rotterdam. Thema van deze meeting was ‘Mens en robot in het magazijn’.


René de Koster (Erasmus Universiteit) heette de aanwezigen hartelijk welkom. De samenwerking tussen mensen en robots wordt intenser. Robots en mensen delen steeds vaker dezelfde ruimte.  Denk aan automatic guided vehicles (AGV’s) die tussen de orderpickers bewegen. Hoe organiseren we die samenwerking? Hoe verdelen we taken over mensen en robots? Wie heeft de leiding, de mens of de robot?


Cantor Versluis, de directeur van het STC, gaf aan dat deze mbo een vakinstelling is voor zo’n 3000  studenten voor havenlogistiek en vervoer. Zij leiden op tot o.a. planners, managers in de logistiek. In dit experiment met de Erasmus Universiteit werkten de mbo-studenten samen met de Universitaire studenten.

In de presentatie van Henk Kiela, expert in AGV Logistic Solutions,  kwam naar voren dat het verkeersplan van het warehouse als basis zou moeten dienen. Inventariseer de infrastructuur zoals wifi en/of het netwerk. En kijk welke mensen er betrokken zijn bij het proces. 


In het experiment in het warehouse ging het erom wat de verschillen zijn in handmatig orderpicken, orderpicken waarbij de AGV de leiding heeft en als laatste de picker heeft de leiding. De resultaten hiervan moeten nog nader worden uitgewerkt.
 

AGV in magazijn