Nieuwsblog: Jan Hommes - Alle hens aan dek voor instroom

Jan Hommes directeur BMWTHeel Nederland heeft te maken met een tekort aan personeel. Daarmee zeg ik niets nieuws. Zeker als het gaat om alles wat met techniek te maken heeft. Dat merken we in onze sector ook. Goede monteurs zijn gewoon erg moeilijk te vinden. Als we niets doen, wordt het probleem alleen maar groter. Van de circa 7.000 medewerkers zijn er zo’n 5.000 als monteur werkzaam. Dat geeft het belang van deze groep wel aan. En we hebben eigenlijk honderden nieuwe collega’s nodig.


Vakmanschap, daarnaar zijn we op zoek. Van een monteur mobiele werktuigen wordt best wel wat verwacht. Je moet zelfstandig kunnen werken, met een servicebus onderweg naar locaties van klanten waar machines staan. De ene keer binnen, de andere keer buiten. Echt voor mensen die van het vak houden. Een vak waarbij enerzijds de computer wordt gebruikt voor de analyse van de geïnstalleerde elektronica en anderzijds nog het echte sleutelen nodig is. Zeg maar het echte vakmanschap. Een prachtig vak, als je het mij vraagt.


We hebben wel een uitdaging: jongeren interesseren voor de techniek, voor een toekomst als monteur. Als BMWT maken we ons daar sterk voor. Het is een moeilijke taak, maar wel een mooie. En ik zie zeker kansen.


Dit jaar hebben we de handen ineengeslagen met de Fedecom, de branchevereniging voor mechanisatietechniek, en opleidingscentra. Om de instroom te bevorderen en de kwalificaties te laten aansluiten bij wat het bedrijfsleven verwacht van schoolverlaters. Dat moet je als sector niet in je eentje willen doen; samen sta je sterk!


Daarvoor hebben we ook de steun van ondernemers nodig. Bijvoorbeeld om vaklui die nu elders aan het werk zijn, zo ver te krijgen dat ze overstappen naar onze sector. Om die zij-instroom op gang te krijgen moeten we ons als sector én als individuele bedrijven profileren. Laten zien wat er zo mooi is aan het werken met mobiele werktuigen en welke carrièreperspectieven er zijn.


Maar dat alleen is niet voldoende. Wees realistisch; zoek niet het bekende schaap met vijf poten. Iemand die al alles beheerst en zelfstandig aan de slag kan. Want die zul je niet vinden. Of je moet hem wegkopen bij een collega – en daar schiet niemand iets mee op. Geef nieuwkomers de tijd – of ze nu net van school of uit een ander vakgebied komen. Begeleid hen zodat ze zich kunnen ontwikkelen en het vakmanschap onder de knie krijgen. Zo voorkom je teleurstellingen. Bij jouzelf als werkgever en bij de nieuwe medewerker.


Eveneens belangrijk is dat je als werkgever je huidige medewerkers blijvend weet te binden en boeien. Zorg dat ze niet teleurgesteld afhaken en elders hun heil zoeken. En werk aan duurzame inzetbaarheid: houd mensen fit en gemotiveerd, zodat ze langer kunnen doorwerken. Anders is het dweilen met de kraan open.


Duidelijk is dat we het met zijn allen moeten doen. Ik hoop dat iedereen daarvan doordrongen is. Daarom roep ik ondernemers, directeuren en HR-managers op om mee te doen en mee te denken: hoe kunnen we vakmensen aantrekken en opleiden? Ik heb geenszins de illusie dat ik alle wijsheid in pacht heb. Heb je ideeën, suggesties, ervaringen met succesvolle initiatieven? Deel ze met ons. Het is alle hens aan dek.


Je kunt me bereiken via j.hommes@bmwt.nl.

 

Jan Hommes, directeur BMWT