070 30 10 103
MENU

Vraag naar elektrische bouwmachines groeit, aanbod blijft nog achter

Door de stikstofcrisis neemt de vraag naar elektrisch bouwmaterieel toe. Maar vooral groot materieel is nog maar mondjesmaat voorhanden. Als gevolg van de stikstofcrisis investeren bouwbedrijven ook nog eens minder.

De stikstofcrisis versterkt de trend, er komt meer aandacht voor vermindering van de uitstoot van machines op de bouwplaats’, zo voorspelt ervaringsdeskundige Jan Vriesinga. Vriesinga is samen met Arnold Grootveld directeur-eigenaar van Hoogwerkt, een eind 2017 opgericht verhuurbedrijf voor elektrisch aangedreven hoogwerkers.

De troeven van het Hoogwerkt-product: nul uitstoot, dicht bij de klanten met veel vestigingen, dus weinig transportkosten, online reserveren en verhuur per uur of dagdeel in plaats van per dag en de mogelijkheid voor de klant om de machines zelf af te halen. ‘En niet veel duurder dan traditionele hoogwerkers op diesel. Met lithium-ion batterijen bespaar je fors op brandstof- en onderhoudskosten.’ 

Albert Lusseveld van de BMWT, de branchevereniging van machinebouwers, beaamt dat de stikstofcrisis van de afgelopen maanden de interesse in emissieloze bouwmachines in de bouwsector flink heeft vergroot. ‘Met name bij bouwbedrijven, gemeenten en waterschappen groeit de vraag’, zegt hij.

Maar voor een snelle doorbraak van emissieloos is er nog onvoldoende aanbod op de markt, met name bij de grotere machines. Ook raakt de stikstofcrisis aannemers stevig in hun omzet en portemonnee. Heel wat bedrijven stellen daarom nu de aanschaf van machines uit.

Zie hier het gehele artikel uit Het Financiële Dagblad.