Waarom mag je de Dag van het Veilige Magazijn niet missen?

Dag van het Veilige Magazijn online 24 maartLockdown of niet, de Dag van het Veilige Magazijn gaat door. Noodgedwongen online dit jaar, wegens corona. Maar het onderwerp is dermate belangrijk dat we ‘de Dag’ niet willen overslaan. Het aantal aanmeldingen bevestigt dat wij daar niet alleen in staan. Veiligheid leeft echt. Bedrijven nemen het serieus.

Daarom mag je de Dag van het Veilige Magazijn ook dit jaar niet missen.

Bij de editie van dit jaar, op woensdag 24 maart, is het thema ‘Aan de slag met de Code Gezond en Veilig Magazijn’. Waarmee we laten zien hoe gemakkelijk je al heel snel resultaten kunt boeken. Het doel van BMWT is nul doden door werken met interne logistieke middelen. Daar helpen we bedrijven graag mee, want zij hebben de sleutel in handen.

Uit de praktijk

We letten er goed op dat het programma interessant is voor iedereen die werk maakt van de veiligheid in zijn of haar magazijn. Veel herkenning uit de eigen praktijk: vragen, situaties en veranderingen waarvoor we tips, adviezen en praktische handvaten geven. Om er zelf de eerste stappen in te zetten of een volgende fase in te gaan.

Dat kregen we ook de afgelopen jaren als feedback: dat we aansluiten bij de praktijk die op de magazijnvloer speelt. Want als organisatoren vinden evofenedex, Tempo-Team en BMWT dat je van hoog tot laag in een organisatie het belang van veiligheid moet erkennen en dat iedereen op zijn of haar niveau dat op de agenda kan zetten en vooral: er gewoon mee aan de slag kan gaan. Dat is de aanzet om tot verbetering van de veiligheidscultuur te komen binnen je bedrijf.

Niet meer loslaten

Het maakt daarbij niet uit waarmee je begint: of dat nu vanuit de techniek is, de opleiding van het personeel, de inrichting van je magazijn of de bedrijfscultuur. Het belangrijkste is dat je erkent, herkent en aan de slag gaat. Als de trein eenmaal rijdt, gaan bedrijven vanzelf verder, zo wijst de praktijk uit, en pakken ze andere zaken op. Zo vergroten ze stap voor stap de veiligheid.

Het is niet anders dan met andere veranderingsprocessen: het kan even wat minder snel gaan – door externe omstandigheden of als een drijvende kracht bij het bedrijf vertrekt – maar als men eenmaal enthousiast aan de gang is en inmiddels ook de eerste tastbare successen geboekt zijn, laat men veiligheid niet zomaar los. Niemand die zegt: het is veiliger geworden; nu hoeven we niets meer te doen, het is wel goed zo.

Lees verder op Warehouse Totaal.