Hoe kan je onveilige situaties in je distributiecentrum en/of magazijn voorkomen?

magazijnAls kennispartner van Warehouse Totaal Live sprak Jan Hommes over veiligheid in distributiecentra en magazijnen. Samen met hoofdredacteur van Warehouse Totaal Martijn Reintjes namen zij de onveilige situaties door en bespraken ze wat te doen om deze situaties te voorkomen.

2019 noteerde 211 ongevallen waar 17 doden vielen. Daarnaast zijn er 1700 heftruckongevallen voorgevallen. “Als je de cijfers even op je in laat werken, weet je dat dat veel te veel is”, aldus Hommes.

De logistieke sector is in de afgelopen 10, 15 jaar ontzettend gegroeid. “Dat relativeert die aantallen wel afgezet tegen het volume wat er dagelijks doorheen gaat.”

Meer onderzoek nodig

Volgens Hommes is er desondanks meer onderzoek nodig naar bedrijfsongevallen. “Je ziet dat er veel aanrijdingen zijn. Wat je ook ziet, zijn veel beknellingen en dingen die misgaan bij handelingen.”

Reintjes: “Juist als het iets anders gaat dan normaal, gebeuren die ongelukken.”

Bruikbare tips

Juist in de situaties waar het net goed gaat, kan het de volgende keer fout gaan. Daar zit de onveiligheid. Het is misschien lastig om deze situaties te vermijden, maar Hommes draagt hier tijdens het studiogesprek oplossingen voor aan. Zoals: het terugbrengen van de snelheid van heftrucks of in gesprek gaan met werknemers.

Het gehele interview met Jan Hommes en Martijn Reintjes zien? Of weten hoe je een veiligheidscultuur kunt creëren? Kijk de sessie van Warehouse Totaal Live dan hier terug.

Thema's