070 30 10 103
MENU

Duurzaam werken

Duurzaamheid

Emissie van werkmaterieel kan op korte termijn worden gereduceerd door duurzame technische maatregelen, met duurzaam gedrag, met de inzet van duurzame brandstoffen en met slimme inrichting van de bouwplaats. Hiermee is al veel bereikt en is verdere reductie van uitstoot mogelijk.

Visie van BMWT op het thema Duurzaamheid

BMWT zet zich in om te komen tot emissiearm en emissievrij werkmaterieel in 2030. Leveranciers van werkmaterieel willen een bijdrage leveren aan de maatschappelijke issues met betrekking tot het verminderen van de uitstoot en het energieverbruik van machines. BMWT wil daarbij de verbindende partij zijn, de informerende partij en de schakel tussen overheid, andere partijen en onze leden.

Ambitie van BMWT op het thema Duurzaamheid

BMWT wil de sector helpen de transitie naar zero-emissie zo goed en zo snel mogelijk te laten maken. Er ligt een serieuze gezamenlijke duurzame uitdaging waar we samen de schouders onder moeten zetten. We leggen de lat van onze ambitie hoog en treden de vraagstukken met een nuchtere en praktische kijk tegemoet. Daarbij is BMWT en de sector wel afhankelijk van de fabrikanten. Zij moeten namelijk de machines gaan produceren die voldoen aan de hoge duurzaamheidswensen die wij in Nederland hebben. Nederland loopt daarin voorop wanneer je het op wereldniveau bekijkt. Vandaar dat we als BMWT ambitieus zijn maar wel rekening te houden hebben met wat haalbaar is.

Op dit moment zijn veel van de gevraagde elektrische en waterstof machines in specifieke vermogenscategorieën gewoonweg nog niet verkrijgbaar. Wij richten ons daarom op haalbare, betaalbare en realistische opties. Duurzaamheidsverbeteringen zijn ook te behalen door te sturen op energie-efficiënt gedrag van chauffeurs en het gebruik van andere brandstoffen.

Wat mag u van BMWT verwachten in het kader van Duurzaamheid

BMWT wil een informatieve en stimulerende rol vervullen in de aanpak van het duurzaamheidsprobleem binnen onze sector. Daartoe werken wij op dit vlak samen met andere partijen, zoals in De Groene Koers. Succesvolle resultaten van dit soort initiatieven deelt BMWT en betrekt waar van toegevoegde waarde met haar leden.

Waarmee kan BMWT u ondersteunen op het gebied van Duurzaamheid

  • BMWT begeeft zich al langer op het vlak van Duurzaamheid waar dit machine-gerelateerd is. Momenteel is BMWT één van de drie initiatiefnemers van De Groene Koers, het branche-initiatief van de infra ter bevordering van duurzaam materieel in de bouw. En heeft BMWT in het verleden het programma Het Nieuwe Draaien (HND) voor de grondverzetsector gevoerd. Van 2016 t/m 2020 was BMWT één van de twee initiatiefnemers samen met Natuur & Milieu voor de Green Deal Het Nieuwe Draaien. Hierin verenigden zich 34 partijen in het belang van Duurzaamheid binnen de sector.
  • Daarnaast is het thema Duurzaamheid geïntegreerd in de BMWT bedieningstrainingen voor de interne logistiek. Het duurzaamheidsvraagstuk ligt in de sector van het grondverzet weer heel anders dan in de interne logistiek. In de Interne logistiek draait het om het gehele energieverbruik van een magazijn. In de bouw gaat het meer om duurzaam gedrag door Het Nieuwe Draaien en verduurzaming van materieel door duurzame machine-innovatie.  
  • Met het ‘Efficiencylabel laders’, waarbij hoogrendementladers een keurmerk kunnen krijgen waardoor hierop subsidies te verkrijgen zijn, en tenslotte het  branchespecifieke duurzaamheidscertificaat ‘Keur Duurzame Bedrijfsvoering’ waarmee BMWT-bedrijven hun eigen bedrijfsvoering op een professionele en hoogwaardige manier kunnen verduurzamen. 
Fout in de captcha!
Uw gegevens zijn verstuurd.
Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.