Emissie van werkmaterieel kan op korte termijn worden gereduceerd door duurzame technische maatregelen, met duurzaam gedrag, met de inzet van duurzame brandstoffen en met slimme inrichting van de bouwplaats. Hiermee is al veel bereikt en is verdere reductie van uitstoot mogelijk.
BMWT zet zich in om te komen tot emissiearm en emissievrij werkmaterieel in 2030. Leveranciers van werkmaterieel willen een bijdrage leveren aan de maatschappelijke issues met betrekking tot het verminderen van de uitstoot en het energieverbruik van machines. BMWT wil daarbij de verbindende partij zijn, de informerende partij en de schakel tussen overheid, andere partijen en onze leden.
BMWT wil de sector helpen de transitie naar zero-emissie zo goed en zo snel mogelijk te laten maken. Er ligt een serieuze gezamenlijke duurzame uitdaging waar we samen de schouders onder moeten zetten. We leggen de lat van onze ambitie hoog en treden de vraagstukken met een nuchtere en praktische kijk tegemoet. Daarbij is BMWT en de sector wel afhankelijk van de fabrikanten. Zij moeten namelijk de machines gaan produceren die voldoen aan de hoge duurzaamheidswensen die wij in Nederland hebben. Nederland loopt daarin voorop wanneer je het op wereldniveau bekijkt. Vandaar dat we als BMWT ambitieus zijn maar wel rekening te houden hebben met wat haalbaar is.
Op dit moment zijn veel van de gevraagde elektrische en waterstof machines in specifieke vermogenscategorieën gewoonweg nog niet verkrijgbaar. Wij richten ons daarom op haalbare, betaalbare en realistische opties. Duurzaamheidsverbeteringen zijn ook te behalen door te sturen op energie-efficiënt gedrag van chauffeurs en het gebruik van andere brandstoffen.
BMWT wil een informatieve en stimulerende rol vervullen in de aanpak van het duurzaamheidsprobleem binnen onze sector. Daartoe werken wij op dit vlak samen met andere partijen, zoals in De Groene Koers. Succesvolle resultaten van dit soort initiatieven deelt BMWT en betrekt waar van toegevoegde waarde met haar leden.