070 30 10 103
MENU

Overzicht elektrische/hybride mobiele werktuigen

Overzicht elektrische/hybride mobiele werktuigen

Emissiereductie door mobiele werktuigen staat steeds meer in de schijnwerpers. En niet zonder reden. Diesel aangedreven mobiele machines stoten voor mens en milieu schadelijke emissies uit.

Zo veroorzaakten mobiele machines in de bouw en landbouw in 2018 samen:

  • 8% van de CO2-uitstoot
  • ruim 19% van de NOx-uitstoot en
  • 18% van de fijnstofuitstoot PM10

(in vergelijk met de totale uitstoot van het wegverkeer in Nederland).

De inzet van elektrische mobiele werktuigen zoals bulldozers, shovels en graafmachines, helpt de bouwsector om de uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof op de bouwplaats te verlagen. En dat levert een directe bijdrage aan de klimaatopgaaf van de bouw in Nederland. Bovendien is zero-emissie materieel een stuk stiller dan conventionele machines. De invloed ervan op luchtkwaliteit is daarmee minimaal wat mens en milieu ten goede komt.

Maar hoe groot is het aanbod van zero-emissie en hybride materieel? En welke machines zijn nu zero-emissie of hybride verkrijgbaar of komen binnenkort beschikbaar?
Natuur & Milieu en BMWT hebben daarom in september 2019 een overzicht gepubliceerd van alle beschikbare (en binnenkort beschikbare) elektrische en hybride mobiele machines in Nederland.

Kijk voor de lijst bij de documenten op deze pagina. 

Voor wie?

Ter verbetering van de luchtkwaliteit en vermindering van broeikasgasemissies, willen steeds meer opdrachtgevers – vooral overheden – alleen nog werken met zero-emissie en lage emissie mobiele machines. Vooral in binnenstedelijk gebied wordt de roep om zero-emissie materieel steeds luider. Daarnaast is deze lijst een belangrijk hulpmiddel voor bouwbedrijven die nieuwe mobiele werktuigen aanschaffen.

Aanmelden

De lijst is een levend document. En tot stand gekomen dankzij input en medewerking van leveranciers van werkmaterieel. Maar ontwikkelingen staan niet stil. Steeds meer leveranciers leveren fabriek af zero-emissie en hybride materieel. Of bouwen lokaal machines om van diesel naar elektrisch. Het aanbod is dus continu in ontwikkeling en groeit met de tijd. Daarom is het essentieel om deze lijst periodiek te actualiseren. Daarvoor kunt u zelf hybride of zero-emissie materieel aanmelden. Dat kan door een email te sturen naar info@bmwt.nl 

Zie ook voor meer informatie de emissievrije machines van machinevergelijker.nl.

Fout in de captcha!
Uw gegevens zijn verstuurd.
Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.
//Blog Jan Hommes
Blog: Minder uitstoot? Snel aan de slag, maar wel samen!
Op 26 november was de BouwMachines Kennisdag. Het thema had niet actueler kunnen zijn: Minder uitstoot, hoe dan? Na CO2 is inmiddels stikstof een nog... blog-icon