070 30 10 103
MENU

Definitieve versie PGS 37-1 gepubliceerd

De overheid werkt al een paar jaar aan richtlijnen rondom lithiumbatterijen. Voor Energieopslagsystemen (buurtbatterijen, accu’s ter buffervorming in laadstations, batterijen ingezet ter vervanging van dieselgeneratoren), is nu een richtlijn gepubliceerd. In een later stadium zal deze via milieuwetgeving afgedwongen gaan worden via bij voorbeeld omgevingsvergunningen. 

Leden van BMWT krijgen beperkt met deze richtlijn te maken, al zal de impact hoog zijn als de richtlijn wel van toepassing is. In 2024 wordt PGS 37-2 verwacht, over de opslag van lithiumbatterijen, dit heeft wel grote impact op BMWT-leden. 

In de PGS 37-1 staan een aantal scenario’s met risico’s en maatregelen, Typicals genoemd. BMWT-leden krijgen naar verwachting primair te maken met EOS ingezet als vervanging van een dieselgenerator, bijvoorbeeld op een bouwplaats (Typical 5) of Inpandige EOS, bijvoorbeeld als buffer bij laadstations van heftrucks (Typical 6).  

BMWT is helaas niet direct inhoudelijk betrokken geweest bij het opstellen van de norm en heeft enkel indirect commentaar geleverd op de opgesteld norm. 

Bekijk de PGS 37-1